Интернет библиотека

Галерија медија

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Епископ Артемије: Писмо Епископима широм Васељене! ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 30 децембар 2010 12:57

Своје писмо упућено Синоду 13-9-2010. Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Артемије доставио је свим Архијерејима Православне Цркве у свету.

Уз писмо је послат и пропратни акт који доносимо у наставку.

+ + +

АРТЕМИЈЕ
ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ
ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП
РАШКОПРИЗРЕНСКИ
У ЕГЗИЛУ
07. 12. 2010. ГОДИНЕ

БРАЋИ АРХИЈЕРЕЈИМА ЈЕДНЕ, СВЕТЕ, САБОРНЕ И
АПОСТОЛСКЕ ЦРКВЕ ПРАВОСЛАВНЕ
ШИРОМ ВАСЕЉЕНЕ

У Христу Господу брате и саслужитељу,

Надамо се да је до Вашег Преосвештенства већ стигла вест о немилим догађајима у Српској Πравославној Цркви односно Нас, Вашег најмањег брата у Господу. Данашња средства масовног информисања су разнолика и многобројна, те је вест о томе да смо од стране Сабора Eпископа Српске Православне Цркве лишени епископског чина и враћени у ред монаха, управо на дан подесетогодишњице нашег монашења, стигла и до Вас.

Не знамо који су разлози наведени у информацијама које сте примили, и у каквом су контексту исти представљени, али знамо да овде, у Нашој отаџбини, те информације које потичу од Светог Aрхијерејског Синода и од српске државе, а ширене путем средстава јавног информисања, препуне су неистина, клевета, недоказаних оптужби.

Мали (и горак) укус оркестрираног прогона против Нас можете добити слушајући да је Српска Патријаршија (СА Синод) пре неколико месеци покренула судски кривични поступак против Нашег Протосинђела, Архимандрита Симеона Виловског, који се већ налазио у Солуну где је припремао своју докторску дисертацију на Богословском факултету Солунског универзитета. Синод је против њега поднео тужбу на основу „сумње за злоупотребу службеног положаја“. После спровођења међународне потернице за хапшење, о. Симеон је провео три и по месеца у грчким затворима, чекајући суђење Ареопага. Суђење је обављено 06. 07. 2010.

Ареопаг је својом одлуком под бројем 1410/2010. која је јавно саопштена 13. 07. 2010. оправдао о. Симеона, одбацујући захтев српских правосудних органа за његово изручење Србији где би му се судило по оптужби „сумње за злоупотребу положаја“. Ареопаг је, наравно, закључио а) да се ради о исценираном прогону, иза кога се крије прогон политичких и религиозних убеђења, и б) да у Србији не би имао фер суђење.

Не желећи да останете у заблуди поводом нашег случаја, узимамо слободу да Вам у прилогу овог писма доставимо Наше писмено обраћање Светом Aрхијерејском Синоду од 13. септембра ове 2010. године, из кога ћете, из прве руке, сазнати како је и због чега дошло до размимоилажења Нас и Светог Aрхијерејског Синода.

На ово Наше писмо петочлани Синод, у коме су учествовали и гласали против Нас познати тужиоци и прогонитељи Наши, без да смо позвани да одговарамо, одреаговао је доношењем још једне неканонске одлуке којом смо стављени под забрану „вршења свих свештенодејстава“ до редовног заседања Светог Aрхијерејског Сабора, који је заказан за 17. новембра 2010. У очекивању могућности да на Сабору изнесемо своју одбрану, да се пред лицем свих покаже пуна Истина, поштовали смо ту синодску одлуку иако је била неканонска.

Нажалост, на Сабор нисмо били позвани, на коме су опет учествовали и гласали против Нас познати тужиоци и прогонитељи наши, те је и овога пута Сабор неканонски и неуставно, без нашег права на одбрану, и без Нашег присуства донео одлуку о Нашем рашчињењу и низвођењу у ред монаха.

На крају, сва четири пута којим су се било СА Синод било СА Сабор  бавили Нашим питањем  [а) 11. 02. 2010. СА Синод – привремено уклањање са трона; б) 04. 05. 2010. СА Сабор – „смењен“ са трона; в) 15. 09. 2010. СА Синод – забрана свештенослижења; и г) 19. 11. 2010. СА Сабор – рашчињење] није претходио регуларни и канонски судски процес, нити су позивани сведоци оптужбе и одбране, нити смо позивани да изнесемо своју одбрану. Сем 04. 05. 2010. нисмо  позивани на Сабор и нисмо учествовали на њему. И најзад, Наше судије су били познати тужиоци и ужасни клеветници Наши преко медија масовног информисања.

Имамо пред собом пример светог Јована Златоуста, који је такође неправедно и неканонски суђен, рашчињен, одлучен и прогнан. Он сам ту одлуку о рашчињењу никада није признао за валидну, него је целога живота сматрао себе канонским Aрхиепископом цариградским, имао црквену заједницу са многим Епископима широм васељене, и обављао је (према могућностима) свету Литургију. Зато смо и Ми слично поступили. Одлуку Сабора о Нашем рашчињењу нисмо прихватили. Настављамо и даље да себе сматрамо јединим легитимним и доживотним канононским Епископом рашко-призренским, те следствено са Нашим монасима и верницима служимо Свету Литургију сходно условима у којима се налазимо.

Вас, драги брате, о свему томе обавештавамо у нади на братско разумевање и подршку, како би Истина тријумфовала, и како бисмо остали у духовном и канонском јединству са свима Вама. Стојимо Вам на располагању да Вам пружимо додатна разјашњења и доказе (преписку) у вези са Нашим случајем.

Користимо прилику и да Вам пожелимо срећне и Богом благословене празнике Христовог рођења, уз сверадосни поздрав

„Слава Богу на висини а на земљи мир“!
МИР БОЖЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!
СРЕЋНА НОВА 2011. ГОДИНА!

Ваш у љубави Христа Богомладенца брат и саслужитељ

Епископ рашко-призренски
и косовско-метохијски
+ АРТЕМИЈЕ

Извор: www.eparhija-prizren.org

Коментари 

#13 Мирослав Глигорић 14-01-2011 10:10
Бог ће сваком од нас мјеру одредити. Ја сам разапет између обавезе да поштујем црквену хијерархију и онога што осјећам према Епископу Артемију. Богу се молим да душу не огријешим.

#12 Uros 01-01-2011 18:23
Rekoh vam i ponavljam: nema tog vladike u cijelom svijetu koji ce stupiti u liturgijsku zajednicu sa vladikom Artemijem, pogotovu nema tog vladike u zvanicnoj SPC. Sta je vama, sto se zavaravate?

#11 Srbin Svetosavac 01-01-2011 14:34
Od Episkopa drugig Pomjesnih Crkava ne treba ocekivati neku veliku moralnu ili drugu pomoc,jer vecina njih se odavno vec gusi u smradu ekumenizma,i zato je njima ideja o Cistom Pravoslavlju,za starela,staromo dna i suvisna,ali je dobro da znaju istinu,pa ce zato neki od njih Bogom pozvanih da podignu svoj glas u odbrnu Crkve Bozije, Pravde i Istine kao sto su to vec uradili Vladika Marko u Njemackoj,i bratstva manastira Svetog Save Osvecenog na Sinaju,kao i mnogi drugi kojima omili Zakon Gospodnji.Vladiku Artemije,sa svojim malim stadom Hristovim, Bogu vjernom a Srbstvu odanom, zastupa i brani u SRBskom narodu ISTINU Boziju. Zato ce mozda javne osude sadasnjeg nasilnickog i nezakonitog rada Arhijerejs.Sinoda i "patrijarha" Irineja, od clanova drugih sestrinskih Pravoslavnih Crkava,biti njima od velike pomoci da shvate u kakvu su jeres upali,i kako su od djavola lukavo prevareni da izdaju Boga i SRBSTVO:Pravosl avlje i Svetosavlje.Zato,daj Boze,da se Srbi takvi pokaju za grehe svoje!

#10 Зоран 31-12-2010 16:13
Није џабе наша братска Руска Православна Црква јавно поручила браћи архијерејима и свештенству у СПЦ (то сам својим очима читао још за вријеме овоземаљског живота блеженопочившег Патријарха Павла-одмах послије устоличења његове Светости Патријарха Кирила, када је делегација СПЦ била у Русији), да чувамо јединставо СПЦ и тада ми је то пало у очи. Питао сам се, чему та порука, али браћа су братски савјетовала, меџутим, неки у СПЦ нису послушали братску препоруку.
Дај Боже да се покају на вријеме.

#9 Проф.дрЈЛм Марковић 31-12-2010 13:11
"Бог вас клео погани изроди
што ће ПАПСКА вјера међу нама?"
Владика Раде

#8 vesna 31-12-2010 13:09
Pre par godina,naš dom su posetila dva monaha iz Rusije,koji su bili na Svetoj Gori.Pričali su nam o svom hodočašću i rekli nešto,što tek sada razumem.Pričali su o starcu(zaboravi la sam ime)kojega su posetili i koji im je rekao kada bude otvoreni progon pravovernog monaštva,da se drže samo vladike Artemija u Srbiji.Vladika je tada još bio na Kosovu i ja sam mislila,Bog da mi oprosti,kako će sad rusi na Kosovo,kad ni mi srbi skoro da ne možemo.Zato o tome nikada nikome nismo ni pričali,mislili smo da je preterano.Ali evo,hvala Bogu,ta njihova rečenica svaki dan odzvanja u mojoj duši..i sada mi je jasno.Biti uz vladiku,znači biti uz njega duhom.Pošto su mu oduzeli njegovu prostornu eparhiju,Kosovo i Metohiju,vladik a je dobio drugu,mnogo veću i širu,duhovnu eparhiju,koja se proteže širom vaseljene,gde god su njegovi eparhioti,koji ga u duhu prate,tamo gde nas nikakva vlast ni granice ovozemaljske,ne mogu razdvojiti.Na mnogaja ljeta dobri naš vladiko i Hristos se rodi!!!

#7 Драго ЖАРКОВИЋ 30-12-2010 21:09
Оно што су,како рече Амфилохије Радовић;смислил и ПРЕ 10 (И СЛОВИМА:ДЕСЕТ ГОДИНА) била је велика тајна.Сад се прича по крововима.Оно што је монструозно смислио Иринеј Буловић (О ЛОМЉЕЊУ КИЧМЕ)сад се види ко на длану.Оно што у фебруару рекоше ЛИЦЕМЕРНО Патријарх и Атанасије Јефтић (ДОБРИ,ПОШТЕНИ, ЧЕСТИТИ,ВРЕДНИ, РАДНИ...АРТЕМИЈЕ) преносиће се са колена на колено,биће записивано у житијима светих.У роду нашем ће се памтити Артемијева жртва.Али и злочин острашћених костоломаца. Али ће се у роду нашем са временске дистанце угледати како је ЗЛО РАЂЕЊЕ ГОТОВО СУЂЕЊЕ.Нека би се злотвори покајали,затраж или опроштај од Њ.П. Артемија и тако спасли јудинских мука.

#6 хаџи-Светлана 30-12-2010 20:47
На многаја љета, Преосвећени Владико.
Може се очекивати да ће се сада јавити и неки 'ревнитељи' и вајни верски аналитичари који ће да се 'запрепасте' јер се случај 'интернационализ овао'. А заправо се чини да Владика иде корак по корак и никоме не оставља дилеме или могућност да погрешно схвати ситуацију, намерно или случајно. Имам утисак да је увек 3 корака испред оних који га гоне. А опет, ово није његова лична борба, јер је Владика свој венац мученички давно исплео. Ово је борба за Веру Православну и за Стадо своје, које више не чине само они из ЕРП. Он је сада пастир свима који пастира доброг траже.
Верујем и надам се да ће му се прво придружити браћа владике из СПЦ, а тек онда и из других помесних цркава.
Слава Богу на свему!

#5 Милојка 30-12-2010 20:42
Христос се роди свети владико Артемије!!!Док наш екумениста на католички божић потписује уговоре о градњи "крижа" ѕа дочек непомјаника, Ви нам удахњујете снагу и рушите безнађе показујући примером својим како се чува вера наша,вера славна,вера наша православна.Живео нам Владико на многаја љета!

#4 slavko 30-12-2010 20:30
Хвала Богу што сотона наговори екуменисте и издајице светоотачког Предања да ударе на праведника и тако покажу своје право лице а нама отворе духовне очи да угледамо лисице у овнујским кожама.Мислили смо да су Иринеј Буловић и Амфилохије потурили Патријарху говор у Бечу.Сад се види фарса у иѕбору патријарха:овај је заиста "бољи" од Буловића (ЗА ПАПУ)и подједнако штетан ѕа православље.Али док има људи попут Владике Артемија зло семе екумениста неће нићи на српској,Савиној ѕемљи.Иде нам Божић:Христос се роди Преосвећени бладико Артемије!

Додај коментар

Имамо 4 гостију на мрежи

Избор уредништва

Епископ Артемије служио прву Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима чланак садржи видео записчланак садржи фотографије

Интервју Епископа Артемија инфо-служби епархије рашко-призренске

Прогнани јеромонах Ксенофонт и бивши вероучитељ Милан Јездић у емисији
"Поводи"
чланак садржи видео запис

Прослава празника Ваведења у манастиру Светог Јована
у Љуљацима
чланак садржи видео записчланак садржи фотографије

Интервју Епископа Артемија за ТВ Раскршћа чланак садржи видео запис

Интервју Владике Артемија "Вечерњим Новостима" и "Политици" чланак садржи видео запис

Епископ Артемије: Ми нисмо расколници. Репортажа са Свете Литургије у манастиру Дубоки Поток чланак садржи видео записчланак садржи фотографије

Одговор Владике Артемије на саопштење СА Синода од 18. септембра 2010

Епископ Артемије упутио писмо СА Синоду СПЦ

Архимандрит Симеон: Синод издаје Косово и Метохију

Епископ Артемије: Екуменизам - опасност много већа од свих секти скупа

Епископ Артемије: Православље и савремени изазови код нас - глобализам, екуменизам, индиферентизам

Епископ Артемије: Српска Црква против екуменизма

Преводилац

Serbian Greek Russian

Укупан број посета